|
||||
امتناع از مدرسه
امتناع از مدرسه یک مسئله جدی بهداشت روانی و جسمانی برای بسیاری از کودکان و نوجوانان است. غیبت از مدرسه یک عامل خطر برای بروز رفتارهای پرخطر در نوجوانان، خشونت، سوء مصرف مواد و... است. اگر غیبتهای غیرقابل توجیه به صورت مزمن ادامه یابد ممکن است به باز ماندن کودک یا نوجوان از تحصیل و پیامدهای ناشی از آن نظیر محرومیتهای اقتصادی مشکلات شغلی و اجتماعی و روان پزشکی در بزرگسالی منجر شود. رفتار امتناع از مدرسه طبق تعریف عبارت است از امتناع کودک از حضور در مدرسه و یا مشکل براي ماندن در محيط مدرسه برای تمام روز يا قسمتي از روز. این تعریف موارد زیر را در بر میگیرد:
بين امتناع از مدرسه به دليل ترس و اضطراب و فرار از مدرسه باید تمایز قائل شویم. فرار از مدرسه (یا مدرسه گریزی) به موارد زیر اشاره دارد:
غیبتهای غیرقانونی و پنهانی از مدرسه بدون اطلاع والدین؛ غیبتهای مرتبط با مشکلات تحصیلی؛ غیبتهای مرتبط با شرایط اجتماعی نظیر فقر و بیخانمانی. برای امتناع از مدرسه دلایل مختلفی در مطالعات مختلف ذکر شده است که هر کدام به تنهایی و یا در کنار یکدیگر میتواند علت امتناع از مدرسه در کودک باشد.
1. اضطراب جدایی 2. افسردگی 3. بی اعتنایی مقابلهای 4. اختلال سلوك 5. ساير اختلالات
منظور از پيوند كودك با مدرسه، احساس نزديكي دانشآموز نسبت به مدرسه و احساس رضايت وي از تأمين نیازهای تحصیلی، اجتماعی، و... ميباشد. عوامل مربوط به پيوند كودك با مدرسه عبارتند از: ادارۀ مثبت کلاس درس، شرکت در فعالیتهای فوق برنامه و قبول نظم و مقررات مدرسه. اگر کودک در مدرسه احساس امنیت نداشته باشد، از ارزش و احترام برخوردار نباشد، مورد آزار و اذیت دیگر شاگردان یا پرسنل مدرسه قرار گیرد، احتمال عدم حضور در مدرسه بیشتر میشود.
1. زمانی که کودک از رفتن به مدرسه امتناع میکند، در واقع از عواملی که مربوط به مدرسه است و باعث ایجاد اضطراب در کودک میشود اجتناب و دوری میکند. اين مسئله امتناع را تشديد ميكند. 2. وقتی کودک به مدرسه نمیرود در واقع از موقعیتهای اجتماعی ناراحت کننده و ارزیابی کننده در مدرسه هم دور میشوند. مثلاً کودکان یا نوجوانانی که خجالتی هستند و در همکاری و ارتباط با همسالان و یا اشخاص دیگر در مدرسه مشکل دارند و یا مشکلاتی در زمینههای امتحان، پرسش شفاهی، کنفرانسهای شفاهی در مقابل دانش آموزان دیگر، عملکردهای ورزشی و... دارند. دراین دسته جای میگیرند. این کودکان یا نوجوانان ممکن است احساس طرد شدن از همسالان بکند. 3. مورد پاداش دهندۀ دیگر در کودکان امتناع کننده از مدرسه عبارت است از کسب توجه از اشخاص مهم بخصوص والدین. در این مورد، مدرسه به خودی خود، نامطلوب نیست اما کودک ترجیح میدهد تا در خانه یا محل کار والدین بماند. این کودکان ممکن است رفتارهایی مثل بدخلقی، شکایتهای جسمانی اغراق شده و فرار از مدرسه را نشان دهند. ممکن است آنها دچار بیماری اضطراب جدایی یا لجبازی مقابلهای نیز باشند. 4. چهارمین تقویتکننده (عامل پاداش دهندۀ مطلوب) عبارت از این است که کودک یا نوجوان از مدرسه امتناع میکند تا فعالیتهای جذاب تر خارج از مدرسه نظیر تماشای تلویزیون، بازی کامپیوتری، وقت گذراندن با دوستان یا رفتن ره مهمانی و... را انجام دهد. پیش از پرداختن به مشكل، باید اطلاعات جامعی دربارۀ کودک و رفتار امتناع از مدرسه به دست آید.
با وجود اطلاعات بالا میتوان تصمیمگیری بهتری در مورد نحوۀ برخورد با مشكل این کودکان و نوجوانان اتخاذ نمود. توصيههائي براي والدين
دکتر جواد محمودی قرائی
فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان "مطالب بالا از سايت انجمن روانپزشکي کودکان و نوجوانان برگزيده شده است"
|
||||
|
- بازدید: 726